Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Има ли недостиг на луксозни имоти под наем по българското Черноморие и на какво се дължи?

Първото тримесечие на 2022г. беше съдбоносно за много държави, но най-вече за онази близка наша съседка, която се оказа в центъра на конфликта, а именно-Украйна. Всички знаем какво се случи и продължава да се случва на територията на страната.

Като всяка криза и войната между Русия и Украйна доведе до хаос в множество сектори на икономиката. Един от, които и секторът на недвижимите имоти. Тук обаче, не говорим за криза и спад в сделките с недвижими имоти, а точно обратното.

Проблем или не

Ще засегнем един определен въпрос и наболяла тема на повечето агенции за недвижими имоти и украински граждани, потърсили убежище у нас и по-конкретно по нашето Черноморие. Всеизвестен факт е, че плажните ивици и морски градове на България са силно предпочитани за инвестиция в различни отрасли и туризъм от множество чужди граждани. Към днешна дата обаче говорим за хора, потърсили временен или дори постоянен дом на територията на нашата страна. Защо това се превърна в проблем?

Защо няма "луксозни" имоти за всички желаещи

Много български граждани и собственици на имоти и хотели отвориха вратите си за бежанците от Украйна и по-специално на онази част от населението на воюващата страна, която не може да си позволи да плаща определен месечен наем, на фона на всички препятствия, през които преминава. Другата част обаче, избрала България заради красивата природа и сравнително достъпните цени на наемите, се оказва в неудобно положение. Защо? На имотния пазар няма достатъчно предложения, които да покрият изискванията и очакванията на по-голямата част от украинските граждани. Какви апартаменти се търсят? Масовите характеристики на търсените имоти под наем по Черноморието са: двустаен, тристаен или по-голям апартамент, напълно обзаведен, в добър/комуникативен район, на цени от 500 до 1,000евро. На фона на голямото търсене на среден клас и луксозни имоти, същите се оказаха недостатъчно, за да приютят всички, които са готови да си платят цената. Въпреки всички тези фактори обаче не можем да говорим за сериозен ръст в наемните цени.

Как реагираха наемодателите на бежанската вълна

Макар че повечето наемодатели приемат с радост украински граждани, някои от собствениците на имоти пък, се притесняват да им отдадат имота си и то не заради друго, а от съображения за сигурност, относно заплащането на месечния наем и комуналните разходи.

Заключение

В заключение можем да кажем, че по-високата концентрация на бежанци в морските градове на България определено се отрази на баланса между търсенето и предлагането. Това обаче не означава, че предложенията са свършили или ще свършат, защото всички знаем колко динамичен е пазарът на недвижими имоти, особено в сектор наеми.

Нашият съвет към вас, независимо дали сте наемодател или наемател е: Изберете внимателно консултант, който е способен да договори максимално изгодна сделка за вас и да задоволи вашите нужди. За да избегнете последващи проблеми с неплатени сметки или некоректни отношения, изисквайте опростен, но професионално изготвен договор за наем, който може да защити правата ви в последвала ситуация.

 

 

 

Данни за имот