Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Има ли спад в броя на сключените сделки за закупуване на жилища? Интервю на Христо Спасов за Нова ТВ

В пазара се усеща леко охлаждане

Това заяви Христо Спасов-директор офис “Младост” в ефира на NOVA NEWS. Регистрира се спад в броя сключени сделки в София за последното тримесечие на 2022 г. Но това по никакъв начин не означава, че цените на имотите ще започнат да “падат” рязко надолу. Спадът за брой сключени сделки се дължи на факта, че към днешна дата пада покупателната възможност на хората. Те пестят от големи харчове и са по-взискателни при избор на жилище. 

 

Защо цените на недвижимите имоти достигнаха такива числа

Покачването на цените се дължи основно на факта, че стойността на строителството се е повишила приблизително с 27%. А всички знаем, че когато нещо струва по-скъпо да се произведе, то струва и по-скъпо при продажбата си. Въпреки покачването на цените обаче, България все още е в челните позиции в класацията по достъпност за закупуване на собствено жилище. Коефициентът на достъпност се пресмята лесно като се вземат предвид средната работна заплата в България и цената на един кв. метър при покупка на недвижим имот. В България към днешна дата коефициентът на достъпност е приблизително 0,8, което означава, че най-вероятно спад в цените на жилищата можем да очакваме, когато този коефициент падне до и под 0,5.

 

Все повече се раздалечават представите на купувачите и продавачите за имотния пазар

“Докато продавачът на недвижими имот си мисли, че инфлацията ще оскъпи още и още имота му, то купувачът се надява “имотният балон” да се спука всеки момент, което води и до допълнителен спад в сделките за покупка на недвижими имоти.” Допълни още г-н Спасов. 

Има ли спиране на строителството на проекти и спад в инвестициите

Продължават инвестициите в строителството. Все повече в строителния сектор се наблюдават т.нар. “групови инвестиции” с цел получаване на по-изгодна цена и условия. Христо Спасов съветва: “Изключително важно е хората да си избират инвеститор, който се е доказал във времето и има завършени проекти. Такива фирми предварително съставят оценка на риска, още преди да започнат даден проект, оценяват го, правят анализ на пазара и едва тогава обявяват цените си. По този начин шансът от анексиране на цените при покупка “на зелено”, се свежда до минимум.” 

Вижте цялото интервю във видеото тук

 

Данни за имот