Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Имот под наем-как да го отдам: краткосрочно или дългосрочно?

 

Инвестицията в недвижим имот, несъмнено е един от най-сигурните и доходоносни варианти в наши дни. Ако разполагате с един или повече недвижими имоти, може би се чудите дали е по-добре да го отдавате за дългосрочен или краткосрочен наем. В днешната статия, изготвена с помощта на нашите специалисти, ще засегнем няколко от най-важните въпроси, на които да си отговорите преди да предприемете действия, а именно: Как ще спечелите повече? Какви ангажименти следва да имате? Как да избегнете амортизация на жилището? и др.

 

Локация

Когато става дума за отдаване под наем на недвижим имот, локацията е едно от най-важните неща, на които държат бъдещите ви наематели. Тя несъмнено е водещ фактор при определяне на цената на жилището. Така, например, ако разполагате с имот в идеалния Център на града, то със сигурност това ще се котира много при краткосрочното отдаване под наем, тъй като този вид престой е силно предпочитан от туристите и гостите на града, заради близостта до заведения, архитектурни и културни забележителности. Ако сте решили да отдавате краткосрочно апартамент в по-краен квартал на града, то със сигурност няма да може да получите максимума от цената на този вид сделка. В този случай, ви съветваме да предприемете дългосрочно отдаване под наем, за да не претърпите финансови загуби. 

 

Амортизация

Амортизацията е едно от нещата, които няма как да избегнете и при двата вида сделки. Важно е да споменем, че при дългосрочно отдаване под наем, амортизацията следва да бъде по-голяма, тъй като имотът бива използван постоянно от един или повече обитатели. Не е задължително обаче това да създаде проблеми или да буди притеснения у вас, че след като наемателят ви напусне ще остави след себе си непоправими щети и неработещи ел.уреди. Напротив-в повечето случаи, наемателят ще се постарае да върне имота ви в повече от изряден вид, тъй като от това зависи дали ще получи обратно гаранционния си депозит. Защо амортизацията при краткосрочен наем е по-малка? Тъй като този вид жилища се използват главно за нощувки и почивка от гости на града и се почистват и поддържат постоянно, то амортизацията следва да е в пъти по-малка. Не са изключение обаче, щетите от недобросъвестни стопани. За да избегнете загуби от нанесени щети, ви съветваме да извършвате проверка на имота след всяка резервация и непосредствено преди напускането на вашите гости. 

 

Достъп до имота

Отдавайки краткосрочно имота си под наем, то вие можете да разполагате с него по всяко време, когато ви се налага да отседнете там или да настаните свои приятели/роднини, които имат нужда от кратък престой в града. Нашият съвет е все пак да избягвате да анулирате вече направени резервации, тъй като платформата чрез която работите може да ви наложи санкции или недоволен гост да остави лош отзив, което ще наруши рейтинга ви като наемодател. При дългосрочно отдаване под наем нямате свободен достъп, тъй като едногодишният договор за наем може да бъде удължаван постоянно, което не ви дава ясна представа кога точно ползването му ще бъде прекратено. Разбира се, ако все пак ви се наложи да се преместите в отдаваното под наем жилище, можете да прекратите Договорът за наем с уговореното между вас и наемателя ви, писмено предизвестие. 

 

Обзавеждане

Ако разполагате с необзаведен или непретенциозно обзаведен имот, който нямате възможност да ремонтирате, то най-добрият вариант за вас е дългосрочно отдаване на справедлива пазарна цена. Причината е, че гостите, които търсят къде да отседнат за няколко нощувки, обикновено посещават града за почивка и търсят луксозно жилище с всички удобства, за да се почувстват добре по време на престоя си. Заложете на детайлите и довършителните работи. Осигурете посуда, ютия, сешоар, спално бельо и кърпи и не забравяйте да оставяте малки комплименти на гостите си, за да си спечелите добър отзив и в последствие висок рейтинг, който ще ви помогне да получите повече резервации за в бъдеще.

 

Приходи и разходи

В зависимост от локацията, разпределението, големината и обзавеждането на имота, приходите могат да бъдат много големи за вас и при двата вида заетост. За по-висока печалба обаче, несъмнено можем да говорим при краткосрочното отдаване под наем. Така например, един двустаен апартамент в Центъра на столицата може да ви донесе приходи между 1,000-1,800лв. месечно при краткосрочна заетост, докато същия имот за дългосрочно отдаване може да ви донесе около 900лв. за същия период. Разликата в чистата печалба идва от това, че когато отдавате краткосрочно, комуналните разходи, разходите по почистване и управление на жилището се поемат от вас, а не от наемателя, както е стандартно при дългосрочното отдаване под наем. За сметка на това данъците, които дължите и при двата вида сделки са едни и същи и те са 10% от прихода ви.

 

Ангажименти

Когато става въпрос за ангажираност по поддръжката и отдаването на имота под наем, то следва да отбележим, че и в двата случая можете максимално да улесните себе си, избирайки подходяща фирма за управление на имота или професионален брокер, който да се заеме с отдаването под наем, документи, намиране на наемател и др. При дългосрочната заетост, началото на процеса ще бъде по-труден и ангажиращ, но за сметка на това може да получите наемател за години напред и да изключите всекидневните ангажименти по почистване, проверки и др. около краткосрочното отдаване под наем. 

 

Изборът

 

Отдаването под наем, дългосрочно или краткосрочно е една нелека задача пред вас като наемодател. Пресметнете добре плюсовете и минусите на двата варианта и обмислете внимателно кой е най-добрият за вас. Не забравяйте, че ролята ви на наемодател е да помогнете на хората, които обитават жилището ви да се чувстват комфортно и у дома. Колкото повече се грижите за това, толкова по-добро отношение ще получава вашият имот и вие може да сте сигурни, че той е в добри ръце.

 

Данни за имот