Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Какви имоти търсия "масовият" купувач на имотния пазар в България?

През изминалата 2021 и настоящата година, банките у нас отбелязват ръст на средния размер на жилищното кредитиране с цел закупуване на основно жилище 

Това се дължи основно на два критерия-а именно, увеличението на средния доход на българите и благоприятните условия за кредитиране, свързани с ниските лихвени проценти.  За разлика от 2019г., когато банковият кредит е бил начин за финансиране на около 48% от населението, към днешна дата повече от 50% от сключените сделки с недвижими имоти, са именно с ипотечен заем.

Според статистика на отделите на „Титан Пропъртис“, масовият купувач, предприел покупка на собствено жилище, се насочва главно към по-големи имоти-тристайни и четиристайни апартаменти. Голямо предимство дават наличието на тераса в имота, паркомясто или гараж и асансьор в сградата. Предпочитанията на повечето купувачи са за ремонтирани и обзаведени апартаменти. Все повече се търсят имоти тип ново строителство, набляга се на качеството и използваните материали, а интересът към старите панелни жилища-намалява. По друг начин стоят нещата при клиентите ни, които закупуват жилище с цел инвестиция. Те предпочитат сделките „на зелено“, заради изгодните цени и условия. Като характеристиките на имотите и тук са различни-по-голямата част от търсенето е насочено към двустайните апартаменти със средна квадратура 60м/2. При този тип инвестиция, ако клиента желае финансиране от банката, то сградата първо трябва да получи АКТ 14.

Къде е съсредоточено търсенето за покупка на имот

Търсенето е съсредоточено най-вече в големите градове на България-София, Пловдив, Бургас и Варна. Челната позиция заема столицата, като динамиката на пазара продължава да расте със завидни темпове. Уверено можем да говорим и за намаляване срока за продажба на един имот. Сделките се сключват бързо и имот, обявен на справедлива и изгодна пазарна цена, не се задържа на пазара повече от месец. Най-достъпни са имотите в крайните райони на градовете и имотите „на зелено“. Цената на определен имот се формира както от икономическите фактори, така и от индивидуалните му характеристики като локация, вид строителство, големина, състояние.

Къде се нарежда България в класацията за жилищната собственост в Европа

Проучване на Compare the Market Australia сред 26 страни показва, че България е на 7-мо място в Европа по най-висок процент жилищна собственост и е страната с най-ниска средна цена на кв.м площ и най-ниски наеми, въпреки нарушения баланс между търсенето и предлагането. Пазарът на недвижими имоти в България е стабилен и се очаква ръстът в продажбите и сключените сделки да продължи да расте.

Заключение

Заключението от анализите на „Титан Пропъртис“ е следното-купувачите се поделят на два типа: участниците на пазара, които живеят под наем и предпочитат да „плащат заем, вместо неам“ и такива, които използват благоприятния климат на пазара за недвижими имоти, за да продадат старото си жилище и да закупят по-голямо в нова сграда или просто да обогатят собствеността си с по-голям имот в нова и модерна сграда.

 

 

Данни за имот