Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Какво се случи през последните две години по време на корона кризата с пазара на недвижими имоти?

Още в началото на пандемията, много специалисти прогнозираха, че цените на недвижимите имоти ще „паднат“. Това, обаче не се случи. За разлика от повечето сектори в икономиката, пазарът за недвижими имоти устоя и дори смело можем да кажем-процъфтява.

Какви са прогнозите за пазара на недвижими имоти за 2022г. в следствие различните фактори, които са основни двигатели в сектора

Нека първо вземем под внимание кризата със строителните материали. Защо поскъпват?

За съжаление, причината за поскъпването на строителните материали не е една. Затруднените доставки и работа на заводите, повишаването цените на суровините, на газта, електроенергията и най-вече транспорта, са едни от главните причини за този факт. Повишаването на цената на продуктите е с над 30%, или иначе казано, приблизително 600лв. разлика за тон строително желязо. Както знаем огромна част от строителните материали, които се използват в България, са именно внос, което също оказва огромно влияние върху цената на крайния продукт. Тъй като основни доставчици у нас са именно Украйна и Русия, в следствие военната инвазия в Украйна, са преустановени продажбата и вноса на основни строителни материали, което оказва негативно влияние и спиране на работата на някои строителни фирми у нас.

Как ще се отрази поскъпването на материалите на имотния пазар

Както споменахме по-рано, повишението на цените на строителните материали е над 30%. Това несъмнено поражда промени в строителството и със сигурност ще засегне и крайните цени на имотите, като специалистите на „Титан Пропъртис“ прогнозират между 10-15% поскъпване. Не се очаква обаче застой или понижаване на покупко-продажбите, особено с тази стойност на лихвения процент по ипотечните кредити. Страхът от нарастващата инфлация и обезценяване на парите, подтикват хората да материализират средствата си, като най-често това става с покупка на недвижими имоти.

Какво да очакваме от пазара за напред, след започването на войната в Украйна?

Както всяка криза и войната в Украйна ще доведе до хаос в различните сектори на икономиката. Пазарът на недвижими имоти е трудно прогнозируем и много динамичен, но към момента не можем да говорим за бъдещ спад в сделките с недвижими имоти. Факт е, че към момента сделките с недвижими имоти в сектор наеми са се повишили в пъти в сравнение с отминалия месец. Голям брой бежанци от Украйна потърсиха убежище и дом в България, особено в морските ни градове-Варна и Бургас.

 

 

 

 

 

 

 

Данни за имот