Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Какво промениха технологиите в пазара на недвижимите имоти?

 

В последните десет години станахме свидетели на изключителни технологични открития. Всички помним телефоните си от този период, които смятахме за супер функционални и много модерни, но те дори не разполагаха с камера, звъняха с полифонични мелодии, а инфрачервеният порт си беше истински лукс. Днес боравим със смартфони, които имат неограничен достъп до интернет, хиляди приложения, камери с нощен режим и още безброй функционалности. 

С какво помогна технологичният напредък на хората

Замислете се как са общували хората в миналото. Писмата и телеграмите са били основен начин за комуникация между хората. Учебниците и книгите са били единствените носители на информация. Рекламата от уста на уста е била единственият начин, по който хората могат да научат за услугите или продуктите, които предлагаме. Днес благодарение на технологиите, това са отдавна забравени методи и проблеми. Да рекламираш бизнеса си, да продаваш онлайн, да комуникираш с хората, да споделяш и научаваш нова информация, да работиш от вкъщи-това са само малка част от привилегиите на технологичния напредък на новото време.

 

Технологиите в пазара на недвижимите имоти

В миналото, когато хората искаха да продават или отдават под наем имота си, се обръщаха към медиите, разчитаха на познати или съседи да им помогнат с намирането на клиент или просто публикуваха обява в местния вестник. Днес обаче, ситуацията е много по-различна.

 

ИнтернетЪТ

Информацията е от ключово значение за недвижимите имоти. Благодарение на интернет, днес тя е достъпна за всички, които имат жилищен проблем и търсят неговото решение. Поставянето на пълна информация в сайтовете за безплатно или дори платено публикуване на обяви, улеснява потребителите с намирането на подходящия имот за тях. Предложенията могат да бъдат както от агенции за недвижими имоти, така и от физически лица, тъй като достъпът до подобни уебсайтове е публичен и неограничен. От друга страна, сайтовете за обяви улесняват и втората страна по сделката, която се явява собственикът. Той лесно може да публикува самостоятелно обява за предлагания имот, предоставяйки пълна и достоверна информация или да избере агенция, която да го представлява по време на огледите и сделката. Благодарение на информацията, която ни предоставя интернет пространството, вече лесно можем да проверим всяка една подробност, която ни интересува относно избраната от нас фирма или организация. Въпреки всички изброени плюсове, е важно да знаете, че за съжаление в България все още липсва особена регулация на този тип уебсайтове за публикуване и не винаги информацията, която виждаме е достоверна или пълна. Нашият съвет към вас, независимо дали сте собственик, купувач или наемател е: направете своето проучване и се обърнете към доверена агенция за недвижими имоти, която знае как да работи с предоставената информация. 

 

Уебсайтове и приложения на агенции за недвижими имоти

Освен обявите в платформите за безплатно публикуване на имоти под наем и за продажба, днес по света и у нас, средните и големи агенции за недвижими имоти, разполагат със собствени сайтове, на които обикновено публикуват всички свои актуални предложения. Това улеснява бъдещите и настоящи клиенти на агенцията да разглеждат свободно всички нови оферти. В уебсайта на “Титан Пропъртис” България пък, вече може директно да публикувате безплатно вашия имот, ако сте собственик и желаете да отдавате под наем или да продавате. Просто въведете данните в секция “Публикувай имот” тук.

 

Виртуални и 3D огледи

Виртуалните огледи са сравнително нова технология на българския пазар, но много добре позната в западните страни, където вече се е превърнала в стандарт за индустрията. Предимствата на този тип огледи е, че “разходките” по апартаменти, които не представляват сериозен интерес за клиента, се свеждат до минимум (особено, ако се налага да провеждате оглед от друг град на страната или извън нея), а възможността да огледате повече предложения се увеличава. По този начин пестите средства, усилия, време, както на вас така и на собственика, като добивате съвсем реална представа за предлагания ви имот. 

 

Приложения за краткосрочно отдаване под наем

Всички познаваме платформите за краткосрочно отдаване под наем. Те улесняват както потребителите, така и собствениците на такъв тип инвестиционни имоти. Ако преди се налагаше наемодателят на ваканционен имот да чака на входа на града с табелка “квартири под наем”, за да бъде забелязан от туристите, то днес този проблем не съществува. Този тип приложения са толкова добре обмислени и разработени, че публикуването на обява е също толкова лесно, колкото и процедурата по настаняване и уреждане на всички документални въпроси и плащания. 

 

Информационно моделиране на сгради (BIM)

Информационното моделиране на сгради е еквивалент на дигитализация на строителната индустрия. BIM е цифровизиран процес на проектиране, изграждане и експлоатация на сгради, който съществено увеличава производителността в строителния бранш. Той обединява цялата информация за една сграда – архитектурна, конструктивна, технологична и финансова, като проследява всички взаимовръзки и зависимости, а също така позволява разглеждането на сградата като един цялостен обект.

Равносметката

 

Технологичният напредък в последните няколкото години оказва положително въздействие върху индустрията по света. Той подобрява цялостното преживяване на клиента, започвайки от достъпа до всички актуални предложения на пазара, до виртуалния оглед и цялостната представа за сградата, в която иска да закупи апартамент. Използвайки ги умно, ние можем само да печелим. 

 

Данни за имот