Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Кратък анализ за цените на недвижимите имоти в Европа.

Често нашите клиенти си мислят, че цените на предлаганите за продажба и под наем недвижими имоти в България са високи. Подготвили сме ви опростен и кратък анализ на пазара на недвижими имоти в цяла Европа, на база официални данни от международния доклад на Deloitte – Property Index.

Коя е държава с едни от най-достъпните жилища в Европа

Като столица на държава от Европейския съюз, София е градът с едни от най-ниските цени на кв.м в Европа. Важно е да вземем под внимание и фактът, че България се нарежда на 7-мо място по най-висок процент жилищна собственост. За да се изчисли достъпността до ново жилище, е нужно да се изчисли броят средни брутни годишни заплати, нужни за закупуването му. Или иначе казано, България е държавата с едни от най-достъпните жилища-5 пъти средната брутна годишна заплата, следвана от Норвегия и Холандия. Най-малко достъпните жилища пък са в Чехия, където ще са ви нужни близо 11,4 средни годишни заплати, за да се сдобиете със собствен дом.

Каква е средната цена за закупуване на имот в София

Средната цена за закупуване на жилище в София е 1,600€ м/2, а средната цена за закупуване на ново жилищно строителство-1,088€ м/2. Тези цифри ни изстрелват в челните позиции по най-евтини имоти на пазара. Преди нас са само Молдова с 965€ и Македония с 1,134€ м/2. Най-скъпите имоти пък са в Монако със средни цени 44,522€ на м/2, следвани от Великобритания с 21,179€ м/2 и Швейцария с 13,280€ м/2.

Какво се случва с имотите под наем

Позицията на имотите под наем се засилва, особено в столиците и по-големите европейски градове. Жилищата под наем, несъмнено са жизненоважда част от имотния пазар. Освен ниските цени за закупуване на недвижим имот, България е и страната с най-ниски цени за наем. С цена от 4€ м/2 за наем в София, се нареждаме в класацията до Сараево, който е единствения град с по-ниски наемни цени от нас. Класацията за най-високи наеми се повежда от Люксембург с 30,7 €/кв.м., който е единствения град със среден наем над 30€, следван от Париж с 28,3 €/кв.м. и Осло с 25,8 €/кв.м.

Какви са цените за комунални разходи

Средните цени за комунални разходи на апартамент с примерна квадратура 85 м/2 в нашата държава са между 60 и 150€. За да сравним цените с други европейски държави, ще дадем за пример Германия с цени между 150-350€ и Белгия с цени между 100-200€.

Заключение

Ако въпреки всичко, изброено в нашата статистика, в момента цените на недвижимите имоти в България и най-вече в столицата и всички големи градове, ви се струват високи, то ще ви разочароваме, защото няма данни сочещи, че те скоро ще „паднат“ или „пазарът ще се срине“. Все повече се засилва интересът от чуждите граждани за инвестиция, живот и работа в нашата държава, очаква се запазване или спад на лихвите по кредитите, бежанската вълна от Украйна, завърналите се българи от чужбина, следствие ковид кризата-това са само някои от факторите, които най-малкото ще запазят леката тенденция на покачване на цените. Разбира се, винаги има вероятност за моментни спадове в определени ситуации-икономически или не, но реално погледнато, нашата държава и най-вече големите ни градове, се развиват освен инфраструктурно и в много други направления, затова е напълно нормално имотите в България да поскъпват.

 

 

Данни за имот