Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Кои са петте фактора, които да вземем под внимание при покупката на недвижим имот?

 

Закупуването на недвижим имот е важна стъпка, касаеща както финансовите ви средства, така и личното ви време. Ако планирате да се сдобиете с нов дом или инвестиционен имот през 2023 г., но не сте сигурни какви стъпки трябва да следвате, сте на правилното място. За целта сме ви “начертали” базов план, който да следвате, за да направите процедурата лесна и приятна. 

 

Финансиране

Първата и най-важна стъпка след решението за закупуване на недвижим имот, е да пресметнете по какъв начин ще бъде финансирана вашата покупка. От изключително значение е да решите какви средства можете да отделите и дали ще използвате помощ от банката или ще заплатите със собствени спестявания. И в двата случая би следвало да предвидите освен сумата за имота, така и средствата, които ще ви бъдат нужни за разходите по сделката, ремонт, обзавеждане и др. В случай, че ще използвате финансиране от банката, ви съветваме предварително да се срещнете с кредитен консултант или представител на избраната от вас банка, за да се запознаете с условията по кредита, лихви и сумата, която би могла да ви бъде предоставена. Предварително пресметнете сбора от месечните ви приходи и извадете регулярните месечни разходи, за да прецените каква сума можете да отделяте за изплащането на месечната ви вноска по жилищния кредит. Едва, когато сте сигурни, че имате предварителното одобрение на банката или сте пресметнали добре спестяванията си, можете да пристъпите към следващата точка от вашия план по закупуване на недвижим имот. 

 

Разположение и размер на имота

След като предварително сте обмислили финансирането на имота и средствата, с които ще разполагате, можете спокойно да помислите и за неговото разположение и размер. С каква цел ще бъде използван той-за собствени нужди или отдаване под наем. Важно е да знаете, тъй като разликата в цената може да бъде значителна. Ако сте предвидили жилището за собствено ползване, помислете добре от какво точно има нужда вашето домакинство. Трябва да обобщите колко стаи, бани и тоалетни са ви нужни, държите ли на тераса или балкон, имате ли нужда от гараж/паркомясто или мазе. Ако пък сте предвидили имотът да бъде с цел инвестиция и отдаване под наем, е добре предварително да се консултирате със специалист в сферата, за да може да ви насочи какъв тип имоти се търсят масово от наемателите, кои са предпочитаните райони, как варират цените и т.н. 

 

Локация

Локацията е един от факторите, които водят сделката с недвижими имоти. Съветваме ви предварително да подберете предпочитаните от вас райони за живеене. Какви са вашите предпочитания за район-в по-централната част на града или краен квартал. Вземете под внимание и възможността за живот в покрайнините на и извън града, тъй като условията за живот са много по-различни и благоприятни, а и цените на жилищата са сравнително по-ниски. Повече съвети за избора на район, можете да видите тук.

 

Състояние на жилището и етап на строеж

Важно е да споменем, че цената на недвижимите имоти се формира от редица фактори. Един от тях е именно състоянието на жилището. Много от имотите на пазара вече са имали по един или повече собственика, което със сигурност ще наложи намесата на някакъв вид ремонтна дейност или преобзавеждане на апартамента. Както казахме и по-рано в точката за финансиране-това са разходи, които трябва да бъдат предварително предвидени. Много от нашите клиенти, предпочитат да закупят жилище, което се нуждае от основен ремонт, за да имат възможност да развихрят въображението си и да сбъднат представите си за мечтан дом. Този тип имоти пък, предлагат по-ниска пазарна цена и по-голямо поле за изява. Повече за инвестицията в жилище, което се нуждае от ремонт, вижте тук. Друг начин да спестите средства е инвестицията в имот на по-ранен етап на строеж, а именно-”на зелено”, АКТ 14 и АКТ 15. При този тип сделки, инвеститорите предлагат различни схеми на плащане през различните етапи на строителство на сградата, но е необходимо да се въоръжите с търпение и време, тъй като изпълнението на проекта може да отнеме година, две или повече. Ние ви съветваме да се консултирате с професионалист, който ще ви насочи в избора, спрямо финансовите и времеви възможности, с които разполагате. 

 

Брокер на недвижими имоти

 

Доверете се на агенция за недвижими имоти в процеса по закупуване на бъдещото ви жилище. Професионалният брокер може да ви спести много време, пари и последващи проблеми с документи, разрешителни и т.н. При работата ви с брокер е от изключително значение предварително да зададете своите критерии за търсения от вас имот. Споделете му всичко-с какви средства разполагате, на какво държите, коя е предпочитаната от вас локация. Брокерът е добър оратор, познава умело пазара и със сигурност ще защитава правата и желанията ви като негов клиент по време на целия процес. При сключване на сделката, агенцията за недвижими имоти има ангажимент да провери жилището за тежести и да изготви всички документи, които ще ви бъдат нужни. Запознайте се с нашия екип и опитът на нашите консултанти тук.Данни за имот