Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Титан Пропъртис: Повече от надежден партньор

Интервю за Vagabond, Bulgaria's English Magazine 

Огнян Велинов, изпълнителен директор, за пазара, професионализма и успеха

Основана през 2016 г., "Титан Пропъртис" е агенция за недвижими имоти, която цени партньорските отношения с клиентите си и човешкия си капитал, и инвестира в най-новите концепции за ефективен маркетинг и организация на работните процеси. Доволните клиенти на агенцията са буквално десетки хиляди. Как се постига подобен успех? Основателт на "Титан Пропъртис" Огнян Велинов разказва повече.

Как изглежда пазарът на имоти през 2023 г. през очите на "Титан Пропъртис"?

Личното ми мнение, изградено на база сключените сделки с посредничеството на "Титан Пропъртис" в цялата страна през първата половина на 2023 г., е, че пазарът на недвижими имоти в България е стабилен. Очаквам цените да се вдигнат с 3-6% до края на 2023 г.

Лихвите по кредитите са един от основните фактори, които мотивират купувачите. Въпреки покачването на лихвените нива, със среден ипотечен процент от 2,54% България държи челна позиция по най-ниски ипотечни лихви в ЕС. Това се дължи на много фактори, като високата обща стойност на депозитите в България от над 74 милиарда лева.

Според Индекса на достъпност България е на челна позиция по достъпност на имотите – в нея със средната работна заплата може да се купи 0,6% от квадратен метър. В Западна и Централна Европа показателят е между 0,1% и 0,4%.

През последните 10 години все повече българи мигрират от малките към големите градове. НСИ трудно може да забележи тенденцията заради липсата на регистрация по настоящ и постоянен адрес. Засилва се и интересът на чужденци, които търсят по-добър стандарт на живота в България.

Като една от най-големите компании, оперираща на пазара на наеми в големите градове, виждаме като важен фактор за покачването на цените на имотите за покупко-продажба доходността от дългосрочното и краткосрочно отдаване на недвижим имот под наем. Тази година средна доходност в София е 4%, а във Варна, Бургас и Пловдив – 4-6%, като очакваме покачването да продължи. Впечатленията ни от пазара показват, че цените на наемите се забавят с 6-9 месеца спрямо тези на продажбите. При нощувките, които обхващат сегмента на краткосрочния наем, доходността е 10-20%.

Ниската безработица и липсата на кадри гарантира висока конкуренция на пазара на труда и води до покачване на работните заплати. Това от своя страна води до увереност и сигурност на участниците на пазара за недвижими имоти при вземането на решение за покупка.

По данни на НАСП себестойността на 1 кв.м се е увеличила с 27%. Не може да се говори за балон в цените на имотите при положение, че за 2022 г. отчитаме ръст в цените от 14-19% в различните градове.

Започнахте "Титан Пропъртис" като посредник при търсене на имоти под наем в София, но бързо разширихте дейността си. Как постигнахте този успех?

Успехът трудно се измерва. Но има една формула, която според мен работи безотказно. Константите в нея са три: постоянство, позитивизъм и трудолюбие. Това са ценностите, които търсим и изграждаме у нашите служители. Повече от 7 години развиваме дейността си в България като надграждаме собственото си ноу-хау и инвестираме в развитието на човешкия си ресурс. Пазарът на наемите е сред най-трудните в бранша, но за нас това беше началото на нещо голямо. След откриването на първия ни офис в София през 2016 г. и благодарение на висококвалифицираните ни и отдадени мениджърски и менторски екипи, и на личната ни система за развитие, бързо, но и със здрава работа и безсънни нощи, постигнахме резултата, който е налице и днес. Стремим се услугите, които предлагаме, да бъдат изпълнявани стриктно и качествено, за да изградим приятелства и дългосрочни бизнес отношения с клиентите ни. При нас всеки клиент може да открие подкрепа при всичко, свързано с наем и отдаване на имоти под наем, покупко-продажба, управление, строителство и инвестиционни проекти на територията на България.

Мисията ви е да давате на клиентите пълна и синтезирана информация. Как я постигате на практика?

Не избрахме случайно тази мисия – тя е ключът към успеха ни. Както вече споменах, за "Титан Пропъртис" служителите са от изключителна важност – независимо дали са консултанти или работят в административните ни звена. Затова и най-големите ни вложения са в развитието на нашите кадри. С добре обучени служители мисията ни е лесна за изпълнение – "Титан Пропъртис" е сключил над 15 000 сделки с недвижими имоти. Как това ни помага? Отговорът е прост – анализиране. След всяка сключена сделка анализираме не само резултатите, но и трудностите и казусите, които са играли ролята на "препятствия". Това ни помага да сме винаги подготвени и информирани, а когато ние сме – и нашите клиенти са.

Не мога да пропусна и значението на всеки отдел в компанията. За всяко звено има екип, който отговаря за високото качество на изпълнение на процесите до най-дребния детайл. Отдел "Администрация" ежедневно актуализира всички нови оферти, а клиентите научават за тях възможно най-бързо благодарение на отдел "Реклама". Разполагаме и с юридически отдел, специален кол център, професионален екип от фотографи и видеографи, менторски и обучителен екип и маркетингови специалисти с познания и опит в недвижимите имоти, които правят името ни разпознаваемо и поднасят на всички клиенти релевантна и достоверна информация.

Накратко: успяваме да приложим мисията на компанията на практика благодарение на това, че сме обградени от правилните хора, които гледат в една посока.

Източник: https://vagabond.bg/

 

 

Данни за имот