Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

За какво да внимаваме при наемане на жилище?

В разгара на т. нар. „сезон“ на пазара на недвижимите имоти и в частност наемите, сме ви подготвили една блог статия, която със сигурност ще ви бъде полезна при наемането на ново жилище

Намирането на подходящ имот под наем може да се окаже една нелека задача, особено ако сте се заели да я вършите сами. A още по-нелека, ако това е първият път, в който се сблъсквате с наемане на квартира. Подготвили сме ви няколко опорни точки, по които да се водите преди да започнете процеса.

Внимавайте с фалшивите обяви в интернет пространството.

Съвсем логично и рационално е в епохата на Интернета и социалните мрежи, всеки човек, който търси нещо, да го направи първо в интернет пространството. Ние като агенцията за недвижими имоти, използваща активно имотните портали, ви съветваме да внимавате с голяма част от тях. И по-специално с тези обяви, които ви се струват твърде привлекателни. Помнете-ако нещо е прекалено хубаво, за да е истина, то най-вероятно НЕ е. Целта на фалшивите обяви е да привлекат вниманието ви, благодарение на обявената ниска цена, за да звъннете на посочените телефони под тях и от там нататък да ви бъдат предложени подобни апартаменти, но с по-ниско качество или по-висока цена. Избягвайте да звъните на обяви от агенции и фирми, които имат по-малко от 50 обявени предложения. Най-добре разглеждайте обяви, публикувани в официални сайтове на компании за недвижими имоти. Имайте предвид, че някои апартаменти предлагат толкова добри условия, че дори не стигат до интернет пространството. Избирайки да работите с фирма, вие си гарантирате, че изказвайки своите желания на вашия личен консултант, той ще ви предложи най-доброто за вас, дори преди да е стигнало до “очите и ушите на Google”.

Внимавайте с мнимите агенции за недвижими имоти.

Не е толкова трудно да определите дали една фирма е надеждна и дали може да ви предложи, това което търсите. Обикновено по-големите агенции разполагат с над 100 обяви, които съдържат описателен текст и професионални снимки. Тези фирми могат да ви предложат поне няколко варианта, от които да избирате. Освен това, работейки с надеждна компания за недвижими имоти, вие си гарантирате сигурност при сделката, отлично свършена работа, защита на вашия интерес, договаряне не желаните от вас условия и набор от услуги, които са включени в цената на еднократната такса комисиона.

Детайли по време на огледа.

Когато стигнете до огледи на подбрани за/от вас имоти, внимавайте за притеснителни детайли по отношение на имота и наемодателя по време на огледа. Изисквайте стари фактури, за да се уверите, че комуналните разходи са в норма и се вписват във вашия бюджет. Огледайте добре за мухъл, счупени мебели, повредени уреди и всичко, което би създало неудобство за живот в имота. Ако работите с консултант недвижими имоти, то той със сигурност ще ви напътства по време на огледа и ще огледа и проучи всичко, което ви интересува. Освен това, брокерът има дълго портфолио от въпроси, които следва да зададе на бъдещия ви наемодател, така че всичко, което ви интересува да стане ясно още по време на огледа.

Договор за наем.

Изисквайте юридически издържан и стегнат Договор за наем в писмена форма. Той трябва да включва задължителни клаузи, касаещи договорената наемна цена, гаранционен депозит, начин на плащане на месечния наем, задължения на Наемодателя и Наемателя, приемо-предавателен протокол. Повече за Договорът за наем може да прочетете тук.

Подходете отговорно.

Намирането на имот под наем е процес, изискващ време и ресурси, за това не пренебрегвайте детайлите и напътствията, които ви дава вашият брокер. Отделете нужното време, за да приключите този ангажимент, но не проточвайте нещата прекалено. Уловете момента, защото възможността, която сте имали днес-утре вече може да е в ръцете на някой друг.

 

 

 

Данни за имот