Титан Пропъртис зареждане
Титан Пропъртис

Заслужава ли си покупката на имот на етап строеж?

 

Изборът на имот, било то за инвестиция, живеене или ваканционен имот, никога не е бил лесна задача. Едни от най-важните въпроси, които изникват в нашето съзнание са: Какво да изберем? Старо или ново строителство? Имот в строеж или завършен такъв?

Всеизвестен факт е, че сградният фонд в България е остарял. Въпреки усилията на общините за реконструкция на по-старите сгради, интересът към апартаментите в тях значително намалява. Това е и причината, поради която у нас новите сгради се строят с невиждани темпове от 2010 г. насам. Това показват и данните на НСИ от края на 2021г., от които става ясно, че за последното тримесечие на изминалата година са въведени в експлоатация 1,329 жилищни сгради или близо 44% повече от тези през 2020г. 

Има ли интерес към имотите в новостроящите се сгради 

Отговорът е-да. Интересът се засилва с всяка изминала година, благодарение на множеството предимства, които предлагат имотите в строеж. Желанието на купувачите да се сдобият с мечтания имот, с добро разпределение, в район с добра инфраструктура и всичко това на достъпна цена, може да се окаже мисия невъзможна, особено в старите сгради или въведените в експлоатация вече такива, където изборът е ограничен. Опитът на нашите консултанти показва, че близо над 90% от жилищата в новостроящите се кооперации се продават още преди въвеждането им в експлоатация, а след това се препродават. Безспорен факт е, че рискът при такъв тип сделки е голям, но нека разгледаме плюсовете на този тип инвестиции, които със сигурност са повече от минусите. 

 

Какво ще получи купувачът, който инвестира в жилище в строеж

Цената

Първият и най-важен фактор за купувачите, винаги е бил именно цената. При закупуването на такъв тип имот, вие си гарантирате възможно най-ниската цена за покупка или иначе казано около 15-20% по-ниска продажна цена, в сравнение с тази, която може да получите след като жилищната сграда се сдобие с АКТ 14. Снабдяването с АКТ 15 и последващото въвеждане на сградата в експлоатация ще доведе до по-нататъшен ръст на цените. Освен това, схемите за плащане при сделки на имоти в строеж, обикновено са гъвкави и всичко по срока и цената се преговаря преди подписване на предварителния договор. Което пък от своя страна ви дава възможност да се сдобиете с имот без да се налага да прибягвате до банков кредит, тъй като сроковете и плащанията в различните етапи на строителство, ви дават възможност и време да планирате добре финансите си. Ако все пак желаете да получите помощ от банката, то тя ще има възможност да ви отпусне финансиране след получаване на АКТ 14 на сградата.

 

Получавате най-доброто

Следващият плюс на този тип сделки е, че имате възможност за избор на възможно най-подходящото жилище за вас и вашите нужди. Тук взимаме под внимание етаж, разпределение, изложение и възможност за преустройство на избрания от вас имот без да засягате структурната цялост и фасадната хармония на бъдещото ви жилище. Важно е да споменем, че в колкото по-ранен етап на строителството вземете решението да закупите имот в такъв тип сграда, толкова по-голям избор ще имате. И за да възбудим малко въображението ви, ще ви дадем няколко идеи, които може да осъществите при преустройството на новия ви апартамент. Някои наши клиенти избират да премахнат допълнителни стени, за да се сдобият с по-просторен апартамент, други пък монтират такива, за да получат допълнителни помещения. Така, например съвсем спокойно можете да получите мечтания дрешник, място за вана в иначе малката баня или да направите кухнята си по-широка и слънчева.

 

Виждате целия процес на строителството

По този начин, вие можете да следите как се изпълнява проекта, дали се спазват сроковете, какви материали биват използвани и цялостното качество на строителството, тъй като то се извършва буквално пред очите ви и в реално време. 

 

Възможност за закупуване на гараж/паркомясто в сградата

Проблемът с паркирането и кражбите на коли в големите градове на България е наболяла тема на повечето граждани, които разполагат с лични автомобили, но нямат паркоместа или гаражи. Закупувайки имот в ранен етап на строеж, вие имате възможност да се сдобиете бързо и лесно с място за вашия автомобил и по този начин, си гарантирате спокойствие, както и допълнителна възможност за добра възвращаемост на инвестицията. 

 

Минимални разходи и по-висока стойност

Стандартно при сделки на зелено/в строеж, нотариалният акт се съставя след получаване на АКТ 14, което отлага разходите, свързани с получаването му до по-късен етап. От друга страна пък, с напредване на строителството на сградата, стойността на закупения от вас имот ще се увеличава. По този начин, вие си осигурявате сигурна печалба и спокойствие за бъдещи инвестиции. 

В “Титан Пропъртис” сделките в строеж се сключват без комисиона от купувача, което допринася за минимизиране на разходите ви.

Равносметката

 

Покупката на имот в етап строеж, може да ви донесе възможност за голяма печалба, както и да сбъдне мечтите ви за перфектния дом. Не забравяйте да се обърнете към консултант, който ще ви напътства и помага за вземането на всички важни решения по време на целия процес по сделката. Разгледайте нашите предложения за имоти в строеж и ново строителство тук

 

Данни за имот